Tips om vogels onder zonnepanelen te verjagen
Steeds meer woningen worden inmiddels voorzien van duurzame zonnepanelen. De panelen dragen immers bij aan het oplossen van het klimaatprobleem en kunnen op termijn financiële voordelen bieden. Helaas hebben de zonnepanelen ook een keerzijde.
Mussen, kraaien en duiven verstoppen zich maar al te graag onder de zonnepanelen. Hierdoor zijn ze minder goed zichtbaar voor hun vijanden en hebben zij een warm verblijf tijdens de koudere dagen. Toch zijn de bewoners hier vaak niet tevreden over. De vogels zijn verantwoordelijk voor veel geluidsoverlast en rommel.
Welke risico’s nemen de vogels met zich mee?
Zoals eerder benoemd, veroorzaken de vogels geluidsoverlast en rommel. Hier blijft het echter niet bij. Doordat de vogels onder zonnepanelen vaak voor langere tijd verblijven, zullen zij regelmatig heen en weer vliegen voor voedsel. De uitwerpselen komen hierdoor regelmatig op de panelen terecht. Dit leidt tot een afname van de opbrengst. Bovendien zullen de vogels nesten vormen, waar zij takjes en andere natuurlijke producten voor verzamelen. Helaas zijn deze materialen brandgevaarlijk, waardoor het brandgevaar op het dak zal toenemen. Tot slot zullen de nesten insecten aantrekken. Het is uiteraard begrijpelijk dat niemand waarop zit te wachten.
Hoe verjaag je de vogels?
In het verleden raadde men aan om een nep plastic vogel op uw dak te plaatsen om de echte vogels te verjagen. Helaas bleek dit in praktijk minder succesvol te zijn. Momenteel maken veel eigenaars van zonnepanelen gebruik van gaas of zonnepanelen kauwen, waarmee de ruimte onder de panelen zal worden afgesloten. De kauwen zijn simpelweg naalden die dicht op elkaar liggen, waardoor het voor vogels onmogelijk is om de ruimte onder de panelen te betreden. Vogels onder zonnepanelen zal verleden tijd zijn.